Malek Miklós Logo
Miklos Malek Photo
MUNKAK
VIDEOK
MEDIA
KAPCSOLAT
BLOG
ARUHAZ

A magyar közönség leginkább úgy ismer, mint “a mentor az X-Faktorból”. Ha megkérdeznek, azt válaszolom, hogy zenei producer és dalszerző vagyok, de van aki hangszerelőként, zongoristaként vagy hangmérnökként tart számon. Mindegy, hogy épp a zene melyik részével foglalkozom, a lényeg az, hogy a munkám eredménye elvarázsolja a hallgatóságot, hiszen én is emiatt a varázslat miatt lettem az, aki vagyok.

Általános iskolás voltam, amikor valamilyen véletlen folytán beválogattak egy tévés gyereksorozatba. A színészi teljesítményem nem hagyott mély nyomot az emberekben, viszont lehetőséget kaptam arra, hogy zenét írjak néhány epizódhoz. Emlékszem, milyen nagy izgalommal vártam, hogy a TV-ből felcsendüljenek az első szerzeményeim, mégis valamiért elégedetlen voltam az eredménnyel. Persze ez nem csoda, hiszen a szüleim már kiskoromban megfertőztek az akkori amerikai

könnyűzenével.: jazz, r&b, pop, rock és musical egyaránt szólt a családi házban, ahol ritkán volt csend. Talán ez volt az egyik oka annak, hogy a komolyzenét nem vettem túl komolyan. A napi előírt zongora gyakorlás helyett inkább a saját zenei ötleteimet csiszolgattam és próbáltam lejátszani az aktuális kedvenceimet. A klasszikus zongora és zeneszerzés tanszak mellett az éjszakákat rendszerint zenei súdiókban töltöttem, gyakran hajnalig dolgozva azon, hogy valóra váltsam egy-egy zenei elképzelésemet. Mindent elvállaltam, hogy a lehető legtöbb tapasztalatra tegyek szert. Dolgoztam énekesként, hangszerelőként, hangmérnökként, színházi zongoristaként és zenei producerként is. Hamarosan jónéhány sláger is bizonyította, hogy jó úton járok, és végül valahogy nemcsak a Bartók Béla Konzervatóriumot végeztem el, de még a Zeneakadémiát is - köszönhetően olyan megértő és fantasztikus tanároknak mint Jandó Jenő.

A friss diploma és a féltucat arany és platinalemez után, a bostoni Berklee College of Music felé vettem az irányt, hogy tovább folytassam a tanulmányait - ezúttal énekes és zenei producer szakon. Ám New York vonzereje túl erősnek bizonyult, úgyhogy az 1999-es év őszén úgy döntöttem, hogy a mindig éber városban próbálok szerencsét. Ettől a ponttól kezdve felgyorsultak az események. Fél éven belül leszerződtetett az egyik legsikeresebb zeneműkiadó cég mint zeneszerzőt és akkor úgy éreztem, hogy megfogtam az Isten lábát.

Persze, mint később kiderült, ott még nem fogtam meg, de számos hullámvölgy és hegy után ma már több mint 15 millió eladott lemezen szerepelnek a munkáim. Anastacia, Jennifer Lopez, Tarkan, Faith Evans, Dream, Jessica Andrews, M2M, Marion Raven és Donna Summer csak néhány név azok közül a világhírű előadók közül akiknek a lemezein közreműködthettem. A dalaim és hangszereléseim olyan filmekben és TV sorozatokban csendültek fel mint a Jóbarátok (Friends), Bájkeverő (Bedazzled) vagy a Pillangó-hatás 3 (Butterfly Effect 3). Közben a Magyar zenei életet sem hanyagoltam el: Zséda, Lola, Csonka András (“Ding-Dong”), és a Cotton Club Singers lemezein közreműködtem valamint a Macskafogó 2 főcímdalát énekeltem. A 2010-es év egyik legnagyobb slágerének, Varga Viktor “Lehet zöld az ég” című dalának a zenei producere és hangszerelője voltam. 6 év New York után a napos Kaliforniába költöztem a “zene-biznisz” szeszélyes időjárását követve. Legutóbbi munkáim közé tartozik a 2011-es megjelenésű Yanni “Truth of Touch” című lemez, amelyre öt dalt írtam a rendkívül sikeres Görög-Amerikai new age sztárral.

A könnyűzenét sosem vettem könnyedén. Mindig azok a részletek érdekeltek, amelyeknek általában nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget. Azok az apróságok amelyek egy dalt olyan világslágerré változtathatnak mint például Jennifer Lopez “Love Don’t Cost A Thing” című száma, amelyen nemcsak hangszerelőként, hanem zenészként is dolgozhattam. Ez a dal 16 országban volt egyszerre a slágerlisták élén, ami azért is fontos, mert annak idején mindent feladtam azért, hogy Amerikában bebizonyítsam; senkiből valaki tudok lenni a saját erőmből. Talán túl melodramatikusnak tűnhet ez a cél, de aki Toldy Mária legendás énekesnő és a méltán elismert Malek “szintén” Miklós és “szintén” zeneszerző fiaként látja meg a napvilágot, a nővére pedig Malek Andrea, annak van mit bizonyítania! 

 

 

Malek Miklós/100 Percent Music, Inc. © 2012